Wednesday, 22 May 2013

MOVE ON -_-

Assalamualaikum <3

Salha menghilang untuk seketika. Banyak benda nak update dengan niat nak buat entry baru. Tapi malangnya salha tak ada mood. Alhamdulillah hari ni salha ada mood nak buat entry ni. Walaupun air mata baru saja membasahi pipi. why? Sebab ingat banyak benda dan baru saja lepas baca blog Irine. Hah salha sertakan sekali link blog Irine. Mustahil korang tak kenal dengan Irine. Blogger terkenal ni. Apa pun semoga Irine dan baby selamat masa lahirkan anak. JOM TERJAH blog Irine :) http://irinenadia.blogspot.com/

Salha memang agak jelez lah dengan Irine sebab dia kahwin awal, dapat husband yang soleh paling penting husband dia sayang dia sangat. Salha pernah mengingankan hubungan macam tu tau~ 
Tadi secara tak sengaja kak long bawa cerita and dia tanya lah salha dengan wan. first question yang keluar dari mulut kak long "macam mana boleh break dengan wan" macam biasa dan bersahaja juga salha cakap "tak ada jodoh". Confident sangat masa jawab tapi sebenarnya sakit di hati. Sampailah akhirnya kak long cakap saya mesti move on with my life, cari lelaki lain yang solat dia tak tinggal. Luluhnya hati sebab salha bukan jenis yang meluah dengan kakak2 salha. salha akan meluah dengan best friends salha. tak tau kenapa bila kisah salha dengan wan family akan sentiasa amik tau. Mungkin dorang pun sayangkan hubungan kami seperti sayangnya salha dengan hubungan kami. kak long turut berpesan "apa pun berbalik dengan REALITY, bangun dari mimpi yang lama dah kau lalui". Tq kak long sebab menyedarkan diri ini yang rupanya aku bermimpi selama ini. WAKE UP salha. kau di bumi yang nyata sekarang. Kuatkan diri ya.

Serious, macam-macam salha dengar dari kawan2 ya. memang down sesangatlah. tapi salha dah memutuskan salha akan terus membuktikan sesuatu. tadi salha bagitau kat kak long apa perjanjian salha dengan wan. sampaikan kak long cakap "DPA tak susah, prove it to him". hey ! wan~ kak long sendiri nak saya buktikan kat kau. 

Biar air mata ini terus membasahi pipi semuanya akan berakhir. Bila aku tengok picture kita yang aku masih simpan memang menagis lah dalam hati tapi biarkan semuanya. salha cuma nak MOVE ON. bukan senang nak melupakan tapi senang untuk ditinggalkan. aku kecewa kah? or broken heart ni? may be dua2 lah. tapi aku akan terus buktikan sesuatu. yang pasti berat badan aku  dah turun ! kalau lah kita tutup mata and bila buka semuanya dah lupa. hehe. tapi mustahilkan ? biar kecewa or sedih macam mana pun tu haa~ ALLAH tetap berada di sisi. syukur sebab family and best friends aku tak putus2 bagi aku semangat. memang dalam otak ni akan terus kata move on walaupun hakikatnya susah. 

JAGA HUBUNGAN DENGAN ALLAH LEBIH BAIK, DARIPADA KITA TERUS MERASA KEBAHAGIAN DUNIAWI YANG SEKETIKA INI. NAK RAPAT DENGAN SEMUA ORANG DAN TAK PILIH LATAR BELAKANG BOLEH, TAPI JANGAN SAMPAI ORANG RASA DIRI KITA BERUBAH. JANGAN NAK JADI POPULAR JA WALAUPUN SEBENARNYA KITA TAK NAK POPULAR TAPI SEBAB CARA KITA YANG MEMBUATKAN KITA JADI BUAH MULUT ORANG. TERUSKANLAH MENCARI KEREDHAAN ALLAH. (aku mesti sentiasa ingat benda ni, begitu juga kamu wahai saudara ku)

#WASSALAM.

Friday, 17 May 2013

IN MY MIND?

Assalamualaikum <3 

Dah 0300 pagi but I still can't sleep. So I decided to open my lappy and of course I want DATE with my BLOG <3 Actually ada sesuatu yang menganggu salha lately. I don't know what actually I think about. I want to forget everything. Seriously, sometimes rasa nak terkeluar juga air mata ni tapi air mata ni tak mampu dah nak keluar. Penat sangat.

Hidup ni memang tak senang. Masa gi class tadi ada kakak senior yang tegur "kenapa salha pucat? sakitkah?". That time I look into her eyes and I just can smile. After a while baru salha cakap "tak sihat sangat kak" sebenarnya perkataan tak sihat tu buat salha rasa down sangat. The day before salha tak datang class sebab kidney salha sakit balik. 

I need someone to talk. YES ! I have my best friends tapi tak nak buat dorang risau lagi kat salha yang asyik nak kan kata-kat semangat. I need someone who I can call a HUSBAND may be. Tapi mustahil. memang ada yang bawa salha kahwin tapi salha tak nak sebab salha tak CINTA pun dekat dia. I'm 20 and why should I think about marriage? Actually, salha takut salha tak sempat rasai alam perkahwinan walaupun ianya jalan yang sangat susah dan salha tak patut fikirkannya. ergh~ mustahil sangat. Bila tengok story blogger terkenal Irine tu dia kahwin masa umur dia 20 tahun and now she's 21 and she's pregnant ! Tak apa lah salha akan tunggu jodoh tu sampai. Ada jodoh tak ke mana :')

Okay lah. That's all for today ^_^
#WASSALAM

Wednesday, 15 May 2013

IN A R/SHIP --> SINGLE --> BUSY AS A STUDENT/ SENIOR LIFE --> BEST FRIENDS --> HEALTH --> FASHION --> FUTURE ?

Assalamualaikum <3

I'm trying to update my blog regularly. But its okay because I'm still buat entry baru. Like always its my life story ! ;)
Seriously, I'm busy with class sampai kat rumah dah penat. Sometimes sampai salha sleep early becouse of I'm too tired. Actually cuma 2 subject salha ambil for intersesi ni. Tapi pulang balik from Penampang to Sepanggar memang memenatkan -_-

Okay, as you know before this salha akan ada entry pasal boy friend. Special boy friend for specific lah. Happy sesangat time tu sampai entry semua pasal dia. Sampai ada orang naik menyampah kan? Alah biasalah orang tengah dilamun cinta. Apa lagi salha ni blogger yang akan cerita everything about my life kat my blog. Do I care about kata umpatan or what so ever tu? Seriously, I DON'T CARE about that. Why? Simple, you don't like me DON'T READ MY BLOG and tak payah nak ambil tau kisah hidup saya. Simple kan ;) My ex bf selalu pesan "jangan lah post semuanya kat fb (sebab kat fb pun salha buat benda yg sama akan update status 24/7 ) nanti orang annoying" I just give a simple answer "biarlah, orang annoying jangan baca, unfriend or block ja saya". Okay ! In social network you can do everything apa yang kau mau kan? you can post everything also. Salha memang dah melampau sebab nak update semua cerita salha kat blog, fb and twitter. Tapi itu kan hak kita kat social network. Asalkan kita tak memalukan orang dah lah. Kalau malu pun diri sendiri >.< 
Macam-macam jadi masa salha masih in a r/ship with him, orang pandang rendah kat salha (dah memang rendah tambah lah rendah lagi), salha kenal erti true friends, dia ajar salha about life (kan salha ni tak matang), and etc.. So many things sampai biarlah salha simpan semuanya sebagai kenangan. Masa ni juga my ex bf jadi driver salha. Salha nak pergi mana dia yang hantar. Pity him sebab salha tak tau nak drive, lesen pun tak ada so memang tak mampu nak tolong dia. Naik bus? Em, I don't like bus sebab salha takut naik bus and salha risau pasal kebersihan. Salha tak suka bersentuh dengan orang (salha tak berselindung ni) sebab salha pasti akan banyak bacteria dalam bus. Sorry awak sebab susahkan awak. So many thing salha sdh susahkan dia. Mana ada salha situ ada dia. Mana ada dia situ ada salha. huhu. Tak apa lah buat yang mengenali salha dan dia sorry yerk sebab dah buat korang meluat dengan salha sebab asyik nak berkepit saja. hehe :) So, now dah happy kah kami dah OFFICIALLY BREAK

Single? setahun juga salha dengan ex bf salha tu. Sempat juga dia wish salha untuk anniversary kami. And that day salha lupa sangat sebab busy dengan assignment, presentation and class. Balik pun malam. Penat sudah. Bila dia wish salha terkejut sebab selalu salha yang wish. Tak apa lah kisah lalu. Memang sedih lah masa awal-awal tu. 1 hari tak pergi class sebab salha menangis. Salha siap text lecturer salha tak datang class. My lecturer tu memang rapat dengan salha sampai dia tya what happen? teringat pula dia tak suka student yang menipu. salha bagitau dia apa jadi. And Miss cakap okay. Bagus kan? Hari seterusnya mesti salha dengan lecturer ketawa bila ingat balik. For now, I just want to move on? Berharap? LANGSUNG TAK ADA PERASAAN TU LAGI sebab rasa terluka dah LUKA NI TAK KAN SEMBUH biar beribu tahun yang akan datang. Salha maafkan dia. Salha juga tak kan salahkan diri dia. Sebab salha pun ada buat salha because I'm not PERFECT AT ALL (you know about this kan azwan?) Bila jumpa dia dekat UiTM dua-dua mengelak. Em myb kami masih rasa awkward. Even tadi dia masuk dalam class kami pun salha terus membelakangkan dia. Kawan kat sebelah sampai terkejut and mata kawan yang besar tu, tajam tengok salha yang mengelak. haha :D lucu ! Alhamdulillah since single ni banyak betul berubah. Semakin kena sayang oleh kawan-kawan, kawan makin ramai and macam-macam lagi. Apa pun wahai En. Azwan yang baik hati awak dah pernah buat say happy. Ada jodoh tak ke mana. sorry curi ayat kau tapi ayat ni terngiang-ngiang ditelinga. Haha :D Btw, kalau saya mimpi kau mesti kita akan jumpa dalam masa terdekat. Tak tau lah kenapa? -_-

Memang tersangat busy dengan diri yang masih student. Nasib baik tinggal 1 semester. Lepas ni plan lah nak buat apa. Paling penting salha mesti GRADE ON TIME ! dah janji dengan wanz samba a.k.a azwan. Kalau tak kena bayar dia pampasan sebab tak grade on time ! Tak nak aku. Duit pun tak da, ni nak bayar dia pula. So, just buktikan dia SALHA AKAN GRADE SEBELUM DIA :P btw, kalau aku grade dulu kau buat apa untuk aku? PERJANJIAN TETAP PERJANJIAN. Haha :D
Salha dengan kengkawan seperjuangan dah jadi senior sebab dah final semester kan? <bangga lah tu sebab senior> Good luck ! do your best salha. Buat apa yang kau nak buat untuk last sem ni :)

Thank you to my best friends..Yvonne, Jihad, Ekunk and Ahyien sebab dorang ni lah buat hati sebenar. Salha sedih je mesti dorang ni yang salha jumpa dulu. Apa pun memang dorang akan tau dulu..tak dilupakan abang yong sebab banyak tolong salha. Sangat banyak story dengan dorang ni tapi salha akan beritahu kemudian.

My health? actually, salha rasa teruk lately. Sakit memang sakit. Tapi salha tak kan show depan orang. Yvonne asyik tanya ada buat check up lagi kah tak? Seriously, salha malas nak fikir benda ni. I'm tired ! Lantaklah kalau mati pun sebab sakit ni salha dah redha. Ini ketentuan Allah. Salha memang akan terus jaga my kidney selagi salha boleh bertahan. Akan rasa kesakitan semua ni seorang diri. Salha tak nak minta sympathy dengan orang. Even dengan azwan pun salha sound dia kalau nak tau tengok saja di Fb or text tapi jangan call. Sebab every time dia call mesti salha akan jawab "I'm okay" sebab salha tak mampu kata "sakit sangat wan" kalau sms tu salha akan cakap benda yang betul. Pasal ni yang wan tak tau. Ini antara benda yang salha tipu dia sampai sekarang. Sorry wan. Salha tak mampu cerita hal sebenar. Hanya yvonne yg tau keadaan sebenar salha. 

Dah jadi senior salha rasa macam nak tukar fashion. In shaa Allah buka semester ni mungkin akan lebih bergaya. Tunggu perubahan salha ya. Haha. Nak matured dah dengan dressing ni..asyik jeans, t-shirt. Bila formal memang salha penuh dengan make up semua tu. Tapi bila tak salha rasa salha masih tak pandai berfashion. So, sem ni I decide akan guna make up everyday ! dressing nak tukar. haha :D

Future? For now, memang family dah rancang mana salha perlu pergi lepas habis ambil diploma where should I do. So I just follow lah. Memang sentiasa begitu pun. So, wish me luck !

#apa pun salha nak tukar fon sebab fon dah kena buang di air masin oleh anak buah salha yang umur dia baru nak masuk 2 tahun 6 bulan tu. 
#WASSALAM

Thursday, 9 May 2013

RESULT? 4th SEMESTER? LAST SEMESTER?

Assalamualaikum <3

I'm very sure semua students UiTM rasa macam nadi dan jantung tu macam nak keluar kan siang tadi?
It's okay because semuanya dah berakhir? So for those yang baca my blog ni ada yang student UiTM kah? Macam mana result korang? Apa pun yang penting dah usaha? so berbaloi tak?

Alhamdulillah. Thanks to Allah akhirnya saya boleh tarik nafas lega. Setelah tiga semester asyik sangkut ja. As you know, salha ambil Diploma in Public Administration (DPA) and I'm not the type of person yang nak menghafal fact and read all the pages of the books. As you know also, DPA ni students dia memang yang depan buku and nerd lah people said. Hahaha :D BUT I'm not that type of person. Salha ni last minute punya orang and kalau boleh dia nak tengok number. Especially, account. Ya~ I love account since I was form 4. Tapi rezeki tidak menyebelahi salha. Salha dapat tawaran DPA dari UiTM. Mau tak mau I just take it takut tak ada rezeki tempat lain. But at the end salha ada dapat tawaran untuk Diploma in Accounting. Sedih sangat time tu tapi salha dah separuh jalan di UiTM. Memang rezeki tak ada kat situ. Salha teruskan juga DPA ni. Boleh juga mengubat rindu untuk belajar account sebab semester 2 & 3 ada course account. Memang score habis lah sebab minat sangat dengan subject tu. Afford pun lebih for that subject. TAPI untuk major subject HANCOSS ! hahah :D Sebab benda dah tak minat buat pun ala kadar. Result pun ala kadar sampai memang buat kecewa lah. Air mata sebaldi mungkin untuk 3 semester tu. Kalau dikumpul lah. heheh :D

Tak sedar masa berlalu dengan sangat pantas sampai langsung tak terasa. Rupanya 2 tahun sudah di UiTM. Hari ni 9 Mei 2013 result keluar. Nak terputus nadi and nak terjatuh jantung ke lantai sebab takut kekecewaan berulang. So salha pun tidur awal malam sebelumnya sebab takut and rasa tak sedap hati. Haha :D Tiba-tiba one of my classmate sent text. Dia suruh cek result masa tu jam 0300 pagi okay. Salha pun kata lah salha tak bersedia and takut ada yang sangkut lagi. Salha pun menguatkan diri cek juga lah. ALHAMDULILLAH akhirnya aku lulus semua subject. Terima kasih ya ALLAH. Walaupun jatuh sikit pointer untuk semester ni (ini buat salha sedih lagi). Tapi akan usaha lebih lagi.

Seriously, dapat result salha sms semua kakak-kakak salha walapun masa tu jam 0300 pagi. Tak peduli dah sebab berkat doa merekalah salha lulus semua subject. Subuh tu bangun saja before solat subuh salha pergi salam tangan mommy dan peluk dia sambil bisik ditelinga dia "mommy, aku lulus semua subject" terus perkataan "ALHAMDULILLAH" keluar dari mulut mommy. Hanya itu salha mampu buat mommy happy. Thanks mom. I LOVE YOU ! Lepas salha sms best friends salha because without them salha tak kan jadi seorang yang kuat untuk menghadapi apa yang berlaku semester ke4 ni. Tadi baru saja call dengan best friends salha. You know what? She prayed for me. Dia minta dengan ALLAH semoga salha lulus semua major subject. Thank you Jihad sebab doa kau tu. ALHAMDULILLAH..

LAST SEMESTER? Biar betul? -.- yaa~ betul semester depan adalah semester akhir untuk salha dan kawan-kawan seperjuangan. I hope untuk last semester ni kami akan grade on time. Semua sekali. In shaa ALLAH, ALLAH akan terus membantu kami. Doakan semua kejayaan kami. Terima kasih atas yang mendoakan salha dan kawan-kawan. Lets do it AM110 part 5 sesi Jun-Oktober 2013 <3

#WASSALAM :)

Monday, 6 May 2013

I'M JUST A SMALL GIRL

Assalamualaikum <3

Sorry for the long hiatus. If you noticed about it lah kan? :)
Actually, I'm lazy to update my entry. Seriously, I do miss my blog so badly. Where to start and how to begin arh? -.-
Okay, myb I should start here. Ke mana agaknya this small girl menghilang kan? Actually tak pergi mana pun. I'm still here. Thanks Allah cause I'm still breathing in this world ^_^
Last Monday night, salha dok rindu sangat dengan blog. so, tengoklah blog ni. Suddenly, "boring ah dengan blog aku ni". So, salha pun bagi lah lawa-lawa sikit blog ni. Salha tak lah pandai mana pasal nak hias blog ni. A bit hard to me when line internet lambat sangat. Kenalah tunggu lepas jam 2 sebab waktu tu mesti line kuat. Finally, lepas subuh baru salha tidur gara-gara nak blog yang lawa..
Sanggupnye aku -_- kalau pasal assignment sure aku tak kan ada afford macam ni. Haha :D So how  dengan rupa baru blog salha? nanti salha akan tambah lagi. For now cukuplah sampai situ kan?

Alhamdulillah, so far kesihatan okay. Cuma salha malas nak fikir sudah. Ini dugaan Allah so mau kah tak salha kena terima dengan hati yang redha. Just pray for my health okay? In shaa Allah salha akan berusaha untuk menyihatkan diri. 


You all pun dah tau kan bila tengok picture kat atas ni? emm~ kehangantan mengundi sudah berakhir. Dah tunaikan tanggungjawab anda? (hope tak terlambat for me to tanya kan?) Salha belum cukup umur lagi nak mengundi. I'm still young, wah~ perasannya :) cerita pasal politic ni bukan apa. Salha memang belajar pasal politik ni. As you know, I'm public Admin student so memang lah belajar hal-hal politics. Tak kira politic Malaysia or oversea :) Befor balik kampung last Saturday, Salha adalah pergi "MARKAS BARISAN NASIONAL" di Penampang. Kebetulan my uncle yang buat markas tu. Kat sana memang berkumpul dengan orang-orang politic. So you all mesti dah tau kan apa yang kami cakap? serious, salha berpolitik juga over there. Hahaha :D Best ni. Bila dah kumpul dengan orang yang lebih tua dari kita and start a conversation about politic. Time tu baru salha rasa "I'm a student of politic and I'm so proud with that". Dipendekkan cerita, Alhamdulillah BN menang. Walaupun hanya menang tipis. As you know kerusi di Parlimen hanya 222 and BN hanya menang 133 kerusi if I'm not mistaken. Apa pun wakil rakyat harus alert dengan rakyat. Bak kata PM kita "RAKYAT DI DAHULUKAN" 


Ergh~ L.O.V.E ? Bila dah start dengan bab ni salha lemah ni. Why? It is because I'm still finding where is you my soulmate? :') For now, you still sesat. It's okay. One day kita akan bertemu juga. Arhh~ Salha malaslah nak fikir sangat. Memanglah rindu nak dapat kasih sayang lelaki but much better kalau suami yang sayang daripada sayang boyfriend. Tak nak hati terluka lagi. Apa pun inilah hitam putih kehidupan. Salha doakan agar kami berdua terus happy. Thanks to all my best friend yang always support salha masa salha sedih dan terluka. Ada orang pernah cakap dengan salha "LUKA INI TAK KAN SEMBUH" ya~ betul lah tu. Luka ini tak kan sembuh lagi. For now, I just want to focus with my studying. Salha dah nak habis. It's final year for me, so good luck salha. Do your best and beat the rest. hahahahah :D


9th May 2013 which is this Thursday. OMG ! result nak keluar dah. I very sure all UiTM diploma student's dup dap dup dap sekarang kan? Salha pun rasa benda yang sama. Sangat risau dengan semua subject. Risau dengan pointer kali ni. Ya lah before exam banyak sangat benda yang jadi. Even kesihatan pun tambah teruk gara-gara banyak sangat benda nak fikir. Apa pun Ya Allah engkau berikanlah kami kekuatan untuk menghadapi semuanya.


Okay, that's all for my new entry. btw, this is me with lovely cat. It name is SONG JI HYO :) Cute kan dia? Nakal lagi. BYE. #Wassalam ^__^